tiistai 21. huhtikuuta 2009

Sammakoita - vai unelmia yksinvaltiudesta?

"PEKING. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk) mukaan länsimaat voisivat ottaa oppia Kiinasta, jossa on tiukka keskushallinto ja jossa asiat tapahtuvat nopeasti, kun kommunistipuolue niin päättää."

Näin kertoo Hesari Vanhas-Matin lohkaisseen Kiinan-vierailullaan.

Aloitan positiivisesta tulkinnasta. Sen mukaan totalitaarisissa maissa saadaan asioita tehdyksi tehokkaasti, ja tästä olisi hyötyä esimerkiksi ilmasto- ja energia-asioissa. kuulostaa aluksi hyvältä - mutta sitten mieleeni kumpuavat vielä nuoruudessani kuullut muistelut, kuinka natsi-Saksassa osattiin tehdä tehokkaasti muun muassa moottoriteitä. Ymmärtääkseni kuitenkaan tal0ustieteilijätkään eivät enää usko pakkovaltasysteemien tehokkuuteen. Orjuuskin lakkautettiin Yhdysvalloissa aikanaan pikemminkin taloudellisen tehottomuutensa vuoksi kuin humanitaarisista syistä.

Mutta ei: pakko on kuitenkin olla tulkitsematta ja lukea matin sanat sellaisenaan. Meidän pääministerimme yksinkertaisesti ilmaisee ihailevansa totalitaarisen yhteiskunnan tapaa päättää asioista ja panna ne toimeen. Pois turha keskustelu ja demokratia, annetaan hallituksen päättää ja sitten hihat heilumaan.

Olisi helppoa ottaa tämä lausunto pelkkänä sammakkona. Kun joutuu paljon puhumaan, niin tuleehan sitä sanotuksi tyhmiäkin, tiedättehän. Tuntuu kuitenkin siltä, että pääministeri IHAN OIKEASTI ajattelee noin. Sehän on täysin sopusoinnussa hänen ajattelunsa kanssa, että keskeneräisistä asioista ei saisi keskustella (ettei päätöksenteko häiriinny).

Jossakin muussa demokraattisessa länsimaassa moiset diktatuurin ihailut johtaisivat skandaaliin ja pääministerin eroon. Tyydytäänkö meillä miettimään, minkä väriset verhot se Matti nyt sieltä Pekingistä osti?

Ei kommentteja: