sunnuntai 24. elokuuta 2008

Sarasvuon pottuduunit

Valtakunnanajattelija jari Sarasvuo Helsingin Sanomien talousliitteessä sunnuntaina 24.8:

"Työnantajana arvostan myös sitä, että menee rehelliseen, pienipalkkaiseen ja pottumaiseen duuniin. Jos siivoat puoli vuotta sairaalaa, saat kokemuksen, jota arvostat myös itse. Se lisää sitä paitsi käsittämättömän paljon lukumotivaatiota."

No joo. Koulu- ja opiskeluaikanani tein kesätöitä monenlaisissa duuneissa varastomiehenä, telakan kuljetusmiehenä ja sekatyömiehenä rakennuksilla. Olen Sarasvuon kanssa samaa mieltä, että nuo työt ovat tuoneet minulle kokemuksia, jotka ovat olleet arvokkaita myös varsinaisessa ammatissani opettajana. Opintojeni etenemisen kannalta olisin tosin voinut tehdä noina kesinä jotain fiksumpaakin.

Mutta se "no joo": duunariperheessä kasvaneena tuo "pottumainen" jotenkin särähtää korvaan. Jari hei, oletko tullut miettineeksi, että moni siivoaa sairaalaa ei vain puoli vuotta, vaan puoli ihmisikää? Suurin osa niistä kansalaisista, jotka siivoavat sairaalamme, lakaisevat katumme ja keittävät perunamme, tekevät työtään vailla vaihtoehtoa siirtyä johonkin "vähemmän pottumaiseen" kun kokemus on tullut saaduksi. Moni jopa viihtyy laitoshuoltajan työssään.

Toisaalta Sarasvuo kehuu duunariammatteja "rehellisiksi". Heti samassa lauseessa hän kuitenkin antaa ymmärtää, että nuo rehelliset työt ovat niin pottumaisia, että puoli vuotta riittää. Kumpaa mieltä hän opikeastaan on?

Niin kauan kuin me kouluja käyneet ja määrääviin asemiin päässeet nimittelemme työläisammatteja "pottumaisiksi" tai "paskaduuneiksi", on kai turha toivoa oleellista parannusta siivoojan tai vaihetyöntekijän työoloihin. Jos ruumiillinen työ ei yhtäkkiä olisikaan terveyttä nakertavaa, huonosti palkattua ja ihmisarvoa alentavaa, niin voi kauhistus, mistä meidän opiskeleva nuorisomme sitten hankkisi avartavat kokemuksensa?

Otetaanpa vielä kerran uusiksi nuo kokemukset duunariammateista. Kesäni raskaassa, likaisessa ja meluisassa työssä telakalla opettivat minut arvostamaan ruumiillista työtä. Muistan noilta ajoilta myös monta silloista työtoveria. Avartavaa oli nähdä ja oivaltaa, että yhteiskunnan ja elämän syvällinen ymmärtäminen - viisaudeksikin sitä kai voi sanoa - ei ole kiinni opillisesta sivistyksestä. Yhtä viisaita ja yhtä typeriä työtovereita minulla on ollut telakalla kuin sittemmin koulussa tai yliopistossa.

Toivottavasti Sarasvuo ei ihan oivalla, mitä hänestä ajatellaan pottumaisissa duuneissa. Jos nyt yleensä vaivaudutaan ajattelemaan.

Ei kommentteja: